Italiaanse tiramisu classico met koffie en Amaretto


Zin in een smaakvolle reis naar de Italiaanse keuken? Duik mee in de wereld van verrukkelijke lagen en romige zaligheid met het iconische Italiaanse dessert: Tiramisu Classico. Met zijn naam die letterlijk vertaalt naar “trek me op” of “maak me blij”, belooft deze heerlijke lekkernij niet alleen je smaakpapillen te verleiden, maar ook je humeur een opkikker te geven.


Tiramisu classico

Ontstaan in de regio Veneto, heeft tiramisu de harten van fijnproevers over de hele wereld veroverd met zijn delicate combinatie van koffie en Amaretto gedrenkte lange vingers, fluweelzachte mascarpone en een vleugje cacaopoeder. Dus, als je zin hebt in een decadent genot dat de perfecte balans tussen zoet en bitter raakt, bereid je dan voor op een culinaire ervaring die de smaak van Italië in elke zalige hap vangt. Buon appetito!


Tiramisu

Klassieke tiramisu met mascarpone en Amaretto

Tiramisù classico
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rusttijd in koeling 2 uur
Totale tijd 2 uur 40 minuten
Gang Dessert
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • keukenmixer of elektrische handmixer
  • bakplaat of grote ovenschaal
  • pannenlikker
  • 2 grote spuitzakken
  • mini zeefje voor de cacao
  • bakpapier

Ingrediënten
  

Voor de mascarpone crème

  • 125 gram eigeel
  • 125 gram eiwit
  • 150 gram kristalsuiker 2 x 75 gram
  • 12 gram vanille suiker
  • 1 kilo mascarpone

Voor de koffiesaus

  • 8 shots espresso
  • 1 shot glaasje Amaretto
  • 1 shot glaasje Kahlua koffielikeur
  • 1 eetlepel kristalsuiker

Voor het afmaken

  • 2 pakken lange vingers savoiardi
  • 4 theelepels cacaopoeder

Instructies
 

Bereidingswijze voor de mascarpone crème

  • Klop het eiwit met 75 gram kristalsuiker wit en stijf tot dat je de bak kan omdraaien en het eiwit net blijft staan (let op dat je dit niet té ver klopt)
  • Klop het eigeel met 75 gram kristalsuiker en de vanillesuiker tot een dikke massa, dit kan enige tijd duren. (deze kun je niet te ver kloppen, dus liever iets langer dan te kort.)
  • Voeg de mascarpone toe aan het eigeel en klop dit kortstondig tot een egale massa.
  • Voeg nu het opgeklopte eiwit toe aan de mascarpone massa en klop dit weer kortstondig tot een egale massa.
  • Vul de massa af in spuitzakken en leg deze in de koeling tot dat je de tiramisu gaat afmaken.

Bereidingswijze voor de koffiesaus

  • Maak de espresso shots in je koffiemachine, voeg de overige ingrediënten toe en meng dit zodat de suiker is opgelost.

Afmaken van de tiramisu

  • Je kan er voor kiezen om de tiramisu in een diepe ovenschaal af te maken of op een bakplaat (dit doe je dan per portie)
    Kies hier onder welke van de 2 methodes jij wilt doen!

Afmaken in een diepe ovenschaal

  • Spuit een laagje crème van ongeveer 1 cm dik over de volledige onderkant van de ovenschaal
  • Week de lange vingers om en om in de koffiesaus, (zorg dat deze nog lauwwarm is) en bedek de hele eerste laag mascarpone crème, met de gedrenkte lange vingers.
  • Spuit weer een laagje crème van ongeveer 1 cm dik over de volledige laag lange vingers.
  • Herhaal stap 2 dan nog een keer.
  • Spuit weer een laag crème over de lange vingers zodat deze niet meer te zien zijn.
    afmaken van tiramisu in ovenschaal
  • Dek de tiramisu af en laag deze minimaal 2 uur opstijven in de koeling
  • Bestrooi daarna (met het minizeefje) de bovenkant met cacao en klaar is kees!

Afmaken per portie op een bakplaat

  • Bedek de bakplaat met bakpapier
    Maken van tiramisu
  • Spuit een klein laagje crème ter grote van ongeveer 3 lange vingers (in een vierkant)
  • Week 3 lange vingers in de koffiesaus, (zorg dat deze nog lauwwarm is) en bedek de mascarpone ermee
  • Spuit een klein laagje crème op de 3 lange vingers.
  • Week 3 lange vingers in de koffiesaus, en bedek de crème er opnieuw mee, draai de lange vingers een kwart slag zodat ze in de andere richting liggen
  • Spuit weer een klein laagje crème op de lange vingers als bovenkant
  • Dek de tiramisu voorzichtig af en laat deze minimaal 2 uur opstijven in de koeling.
  • Bestrooi daarna (met het minizeefje) de bovenkant met cacao en klaar is kees!