Winterse haricot verts salade met sousvide geplukte kip, de rouge aardappel en radijs
Deze lekkere boeren salade is de perfecte traktatie voor alle salade liefhebbers. Deze salade is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens super gezond! Verwen je jezelf en anderen met een heerlijke winterse haricot verts salade en geniet van de kleurrijke combinatie van geplukte sousvide kipfilet, de intense smaak van de mosterd dressing en de knapperige frisheid van radijs.
Sousvide kipfilet; Wat is sousvide en wat heb je nodig?
Sousvide is een kookmethode waarbij we de kipfilet vacuüm verpakken en vervolgens langzaam en gelijkmatig garen in een waterbad, of stoomoven met sousvide stand, op een nauwkeurig gecontroleerde temperatuur. In dit geval gaan we dat doen op 63 graden. Dit is de temperatuur waarop kip zijn perfecte garing heeft bereikt. Deze kip is perfect te gebruiken in salades en soepjes.
Het doel van sousvide is om het voedsel perfect te garen, met behoud van smaak, textuur en sappigheid. Het proces maakt gebruik van lagere temperaturen dan traditionele kookmethoden, wat resulteert in een gelijkmatige bereiding en vermijding van overmatige verhitting.
Winterse haricot verts salade met geplukte kip
Equipment
- Sousvide apparaat of stoomoven met sousvide functie (je kan de kip ook koken, dan heb je deze niet nodig)
- Vacuum sealer en vacuumzak voor de kip (je kan de kip ook koken, dan heb je deze niet nodig)
- Koksmes
- Snijplank
- Grote pan voor het blancheren van de haricot verts
- Bakplaat voor de aardappeltjes
- Grote kom voor het mengen en afmaken van de salade
Ingrediënten
Voor de sousvide kip
- 400 gram kipfilet
- scheutje olijfolie extra vierge
- peper en zout
Voor de aardappels
- 600 gram de rouge aardappels in grove blokjes gesneden
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 eetlepel droge oregano
- olijfolie extra vierge
- peper en zout
Voor de dressing
- 100 gram mosterd mayonaise
- 15 gram witte wijn azijn
- 30 gram olijfolie extra vierge
Overige ingrediënten
- 500 gram schone haricot verts gehalveerd gesneden
- 1 bosje radijs flinterdun gesneden (beste met een mandoline)
- 60 gram gesnipperde sjalot
- 85 gram veldsla (1 zakje)
- 20 blaadjes geplukte basilicum
- 10 takjes tijm alleen de blaadjes
- peper en zout
Instructies
De sousvide kipfilet
- Kip kokenDe lekkerste methode is om de kipfilet sousvide te garen op 63 graden, maar niet iedereen heeft een sousvide apparaat in huis. Geen probleem! Kook de kip dan 15 minuten in water, laat 'm even afkoelen en plukken maar!Voor sousvide ga je door naar de volgende stap:
- Verwarm het sousvide apparaat voor op 63 graden.
- Vacumeer de kip samen met olijfolie, peper en zout.
- Gaar de kip in de vacuumzak 1 uur in het sousvide apparaat.
- Ondertussen kun je natuurlijk beginnen met de volgende instructies
- Lig de kip na het garen 5 minuten in koud water en pluk hem in stukjes.
Voor de aardappels
- Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius.
- Snijd de aardappels in blokjes, leg deze in een ovenschaal en meng dit met de chilivlokken, oregano, olijfolie, peper en zout.
- Bak de aardappels 18 minuten in de oven, roer ze even om, om de 5 minuten.
Voor de dressing
- Meng alle 3 de ingrediënten samen in een kommetje
Overige bereidingswijze
- Snijd de haricot verts, radijs en sjalotten zoals in de ingrediëntenlijst omschreven staat. Gooi de gesneden radijsjes even op ijswater. (hierdoor worden ze wat krokanter)
- Blancheer de haricot verts in kokend water met zout, tot dat ze beetgaar zijn en gooi ze daarna in een kom met ijswater.
Het afmaken van de salade
- Meng de geplukte kip, haricot verts, radijs, sjalotjes, veldsla en (afgekoelde) aardappels samen in een grote kom.
- Voeg de geplukte tijm blaadjes, geplukte basilicum, en dressing toe.
- Meng dit en breng het op smaak met peper en zout. Smullen maar