Deze Aziatische steak tartaar is een van mijn persoonlijke favorieten en perfect voor een speciaal diner met vrienden of familie. Het is heerlijk en ziet er ook nog eens prachtig uit op tafel. Of je het nu serveert als een smakelijk voorgerecht of als het hoofdgerecht, het zal zeker indruk maken! De combinatie van malse kogelbiefstuk, kokos, gember, limoen en vele andere smaken zal iedereen verrassen. Dus laat je kookkunsten schitteren en trakteer je gasten op deze onvergetelijke Oosters lekkernij!
Aziatische steak tartaar met gember, kokos en limoen
Equipment
- Steelpannetje voor de kokosschuim
- Fijne zeef om de kokosschuim mee te zeven
- staafmixer om kokosschuim te maken
- Kommetje om de tartaar in te mixen
- Rasp of microplane om de limoen mee te raspen
- Mandoline
- Snijplank
- Koksmes
- Steekring of iets van een ronde ring om de tartaar mooi rond mee te kunnen presenteren
Ingrediënten
Voor de steak tartaar
- 300 gram kogelbiefstuk op kamertemperatuur, in fijne blokjes gesneden
- 2 kleine sjalotjes gesnipperd
- 2 theelepels witte en zwarte sesam gemengd
- 1 rode peper zonder zaadjes, in fijne blokjes gesneden
- vissaus op smaak
- 1 limoen sap en rasp
- 2 eetlepels soyasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- peper en zout op smaak
Kokos schuim
- 500 milliliter kokosmelk
- 3 stuks citroengras (sereh) in grove stukken gesneden
- 50 gram gember in grove stukken gesneden
- halve limoen
- vissaus en zout op smaak
Afgarnering van het gerecht
- 2 stuks radijsjes fijn gesneden op een mandoline of met een mes, daarna op koud water.
- 1 stengel bosui in drie stukken gesneden, in de lange weg gehalveerd en daarna in de lange weg in fijne spaghetti sliertjes gesneden, daarna op koud water.
- 2 eieren alleen de eidooier
- nori chips (klein bakje) als grove kruimel boven op het gerecht
Instructies
Kokos schuim
- Snijd de citroengras en gember zoals omschreven staat in de ingrediënten lijst.
- Doe de citroengras, gember en limoen in een steelpan met de kokosmelk, laat dit voor minimaal 20 minuten trekken net onder het kookpunt.
- Zeef de kokosschuim, zodat alle stukken eruit zijn.
- Breng de kokosschuim op smaak met zout en vissaus.
Radijsjes en bosui
- Snijd deze producten zoals omschreven staat in de ingrediënten lijst en leg ze op koud water of ijs water.
Snijden en aanmaken van de tartaar
- Snijd alle ingrediënten van de steak tartaar zoals omschreven staat in de ingrediënten lijst en doe ze samen in een kommetje om te mengen.
- Voeg de overige ingrediënten toe, breng het op smaak met vissaus, peper en zout en meng alles samen tot een geheel.
Afmaken van het gerecht
- Verdeel de steak tartaar in de steekring, maak hem mooi glad en haal de steekring weg.
- Leg de spaghetti van bosui er boven op met de radijsjes er speels doorheen.
- Scheid de eitjes en leg de eidooier op de bosui spaghetti in het midden.
- Schuim de (lauwwarme) kokosschuim op met de staafmixer en haal de bovenkant van de schuim er vanaf met een lepel. Leg dit speels om de tartaar heen.
- Knijp de nori chips kapot boven het gerecht en verdeel dit ook speels er over en ernaast.