De Caesar salade

Wie kent niet de verrassende combinatie van knapperige romaine sla, hartige Parmezaanse kaas, croutons en een kenmerkende romige dressing van een goed gemaakte Caesar salade? Deze klassieke salade is een favoriet geworden op menu’s over de hele wereld. Ik heb de salade in dit recept een klein beetje aangepast van de oorspronkelijke versie, wat hem nog lekkerder maakt! Guanciale spek en een zacht gepocheerd eitje zorgen ervoor dat deze salade een smaakvolle upgrade krijgen.

Caesar salade

Een legende onder de salades

De legende begint in Tijuana, Mexico, in de jaren 1920, waar Caesar Cardini, een Italiaans-Amerikaanse restauranthouder, een eetgelegenheid runde die populair was bij Amerikaanse toeristen tijdens de drooglegging. Het verhaal gaat dat op een drukke avond in 1924, Cardini, geconfronteerd met een tekort aan ingrediënten, improvisatie tot kunst verhief en een salade samenstelde met wat hij bij de hand had. Hij mengde romaine sla, olijfolie, knoflook, rauwe eieren, Parmezaanse kaas, citroensap en croutons en presenteerde het gerecht met een dramatische flair aan zijn gasten.

Vandaag de dag is de Caesar salade uitgegroeid tot een modern culinair icoon, geliefd om zijn tijdloze smaak en veelzijdigheid. Hoewel de oorspronkelijke creatie van Cardini vele variaties heeft ondergaan, blijft de essentie van dit gerecht onmiskenbaar.

Ingrediënten voor deze Caesar salade

In mijn variant worden knapperige blaadjes romaine sla liefdevol gemengd met fijn geraspte parmezaanse kaas en een zelfgemaakte Caesar dressing, met een romige consistentie en smaak. Het geheel wordt verder verrijkt met gebakken guanciale spek, (Italiaans spek) dat een intense smaak en een heerlijke knapperigheid biedt. De gegrilde kip, sappig en vol van smaak, zorgt voor een eiwitrijke toevoeging aan deze verrukkelijke salade. Ansjovis, met zijn intense umami-smaak, voegt een diepe, zoute smaak toe die perfect samensmelt met de andere ingrediënten. Tot slot het zacht gepocheerde eitje dat we in het midden boven op het gerecht leggen.l

Dus waar wacht je nog op? Verras vriend en familie en probeer deze heerlijke salade te maken!

Ceasar salad with chicken

Caesar salade met gegrilde kip en guanciale spek

Bereidingstijd 25 minuten
Gang Salade
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Equipment

  • Fijne kaas rasp of microplane om de parmezaanse kaas en knoflook mee te raspen
  • Mengkom Voor de sla en dressing in te mengen
  • Grill pan (liefst gietijzer) om de kip in te grillen
  • Bakpan om de guanciale spekjes in te bakken
  • Mixer of staafmixer om de ceasar dressing in te maken
  • Koksmes en broodmes
  • Hete lucht oven om de croutons in te bakken
  • Snijplank
  • Klein pannetje om eitjes te pocheren

Ingrediënten
  

  • 6 kleine romeinse kropsla (little gem) kontje eraf, in vieren gesneden en geplukt
  • 500 gram kipfilet In de lange weg gesneden met de platte kant naar boven. Zodat je dunne grote plakken hebt die je kan grillen
  • +/- 60 gram parmezaanse kaas geraspt
  • 180 gram guanciale spek in grove langwerpige blokjes gesneden

Caesar dressing

  • 55 gram fijne Dijon mosterd
  • 115 gram eidooier
  • 1 teentje knoflook fijn geraspt of geperst
  • 18 gram ansjovis gezouten
  • 35 gram rode wijn azijn
  • 10 gram citroensap
  • 225 gram zonnebloemolie

Brood croutons

  • 1 grote pistolet nog niet afgebakken voor croutons in grote blokken gesneden
  • scheutje olijfolie
  • peper en zout

Eieren pocheren

  • 4 super verse eieren
  • water met een scheutje natuurazijn

Instructies
 

Caesar dressing

  • Info: Deze hoeveelheid dressing is voor meer dan dit recept. Dat is makkelijker te maken in een mixer. Bewaar de rest in de koeling en gebruik dit nog een andere keer! Wil je dit niet? Halveer het recept van de dressing dan.
  • Weeg alle ingrediënten af en rasp de knoflook.
  • Voeg alle ingredienten toe aan de mixer behalve de zonnebloemolie.
  • Mix dit tot dat de ansjovis en knoflook helemaal fijn is.
  • Laat de mixer lopen en voeg druppelsgewijs de zonnebloemolie toe. Als je dit te snel doet zal je dressing splitten. Je maakt deze dressing op dezelfde manier als een mayonaise.
  • Als de zonnebloemolie er helemaal in zit, heb je een mooie dikke dressing.

Sla snijden en guanciale spek snijden en bakken

  • Snijd de sla en het guanciale spek zoals omschreven staat in de ingrediëntenlijst. Leg de sla alvast in een grote mengkom.
  • Bak het guanciale spek zonder olie op gemiddeld hoog vuur aan tot dat het krokant is.

Brood croutons

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de pistolet in grove blokjes, leg ze op een ovenschaal en besprenkel ze goed met olijfolie, peper en zout.
    Tip: Iets van knoflookolie of peper olie kan ook lekker zijn over deze broodcroutons!
  • Bak de croutons goudbruin in de oven voor ongeveer 10/15 minuten, afhankelijk van je oven. Ze mogen aan de binnenkant nog een beetje zacht zijn. Dit eet straks lekker in je salade.

Eieren pocheren en kip grillen

  • Verwarm je (gietijzeren) grillpan tot dat deze snikheet is.
  • Verwarm je pocheer water (water en azijn) tot het kookpunt.
    Wil je meer weten over het pocheren van eieren? Klik dan hier!
  • Pocheer je eieren +/- 3 minuten in het water.
  • Houd je eitjes daarna warm in lauwwarm water.
  • Besprenkel de kip met een beetje olijfolie.
  • Grill de kip in de grill pan. Leg eventueel iets erbovenop wat goed tegen warmte kan, zodat de kip goed gehecht zit aan de pan.
  • Laat de kip liggen tot dat deze mooie ''grill marks'' heeft. Draai hem daarna om.
  • Grill de kip tot dat hij gaar is. Door dat de kip dun gesneden in zal deze sneller garen dan normaal.
  • Bestrooi de kip met peper en zout en snijd hem in lange stukjes. Dit zal een mooier eindresultaat geven.

Afmaken van de salade

  • Meng de sla met wat caesar dressing en geraspte parmezaanse kaas.
  • Verdeel de aangemaakte sla dan over borden of kommetjes.
  • Leg het gepocheerde ei er in het midden bovenop en bestrooi hem met peper en zout.
  • Leg dan de gegrilde kip, guanciale spek, ansjovis en croutons speels op de salade om het gepocheerde ei.
  • Rasp nog e.v.t. een beetje extra parmezaanse kaas over de salade.
  • Geniet ervan!