Hoe maak je Italiaans pizzadeeg op de BBQ?


Het maken van Italiaans pizzadeeg schrikt mensen vaak af, het lijkt ingewikkeld en veel werk. Toch valt dit reuze mee, het belangrijkste ingrediënt is namelijk geduld. Wat is er nu mooier dan lekker in de tuin zitten en al jouw vrienden en familie verwennen met de allerbeste pizza’s gemaakt op die enige echte kamado. In dit artikel maken we het Italiaans pizzadeeg op de Napolitaanse manier. Dit houdt in dat het deeg lang moet rijzen, maar het resultaat is mag er zeker zijn. Met dit recept ontsnap je even uit de realiteit en waan je jezelf in een klassieke Napolitaanse pizzeria!

pizzadeeg

Langzaam rijzen

Het langzaam rijzen van pizzadeeg is essentieel voor het eindresultaat van de pizzabodem. Dus als je dit recept wil gaan maken, houd er rekening mee dat je ongeveer 21/22 uur begint voordat je de pizza’s wil gaan maken. Het deeg moet 15 uur rijzen in de koelkast en na het op bollen nog eens 6 uur op kamertemperatuur.

pizzadeeg

Verse gist of droge gist?

Bij het maken van een Italiaans pizzadeeg maak je gebruik van gist. Zoals al eerder omschreven schrikt het mensen af om te werken met gist. Met de goede doses geduld is dit helemaal niet lastig. Maar welke gist gebruik je, verse of droge gist? Je kan beide varianten gebruiken, alleen gebruik je met droge gist minder dan verse. Stel je hebt 9 gram verse gist nodig, dan kun je dit vervangen door 3 gram droge gist. Oftewel, je gebruikt 1/3 droge gist t.o.v. verse gist.

pizza oven

Welk materiaal heb je nodig om op je kamado een pizza te kunnen maken?

De beste pizza’s maak je op een temperatuur tussen de 350 en 450 graden. Aangezien normale hetelucht ovens meestal niet hoger kunnen dan 250 graden, is pizza maken in een kamado de perfecte oplossing! Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig om die perfecte pizza te krijgen op jouw kamado? Het antwoord is vrij simpel, een pizzasteen passend in jouw kamado. De pizzasteen wordt goed heet in de barbecue en zorgt ervoor dat je een mooie bruine korst krijgt. Kom je er niet uit welke pizza steen het wordt? Wij zelf maken gebruik deze pizzasteen van Kamado Joe die gewoon op coolblue.nl en bol.com te bestellen is. Natuurlijk is een pizzaschep ook belangrijk, zo kun je pizza’s makkelijk verplaatsen van de tafel naar de barbecue. 


Tip: Wil jij iedere dag pizza’s maken en ben je in het bezit van een Kamado Joe, de Do Joe is een innovatie gemaakt door Kamado Joe waarbij je een ring plaatst in de kamado en je de pizza via een gleuf naar binnen schuift. Hierdoor hoef je de deksel niet open te maken en krijg je nog meer het gevoel alsof je met een echte pizza oven bezig bent! 

Deeg maken met de hand of met een machine?

Een echte Italiaan zal je ten alle tijden vertellen om pizzadeeg te maken met de hand. Klassiek gezien gebeurd dit ook zo en zal dit waarschijnlijk ook wel het beste zijn. Ben jij wat luier van aard, kun je natuurlijk ook deeg maken in een mixer met een deeghaak.

deeg kneden

Aan de slag, kneden maar!

Je hebt nu genoeg informatie om aan de slag te gaan! De ingrediënten vind je onderaan van dit artikel, dit recept is op basis van 6 pizza’s. Weeg je ingrediënten af op de weegschaal. Meng een kleine hoeveelheid van het lauwe water met de gist totdat de gist opgelost is. Dit gaat als laatste bij de massa, aangezien zout en gist geen vrienden van elkaar zijn. Meng de bloem en het zout in een mengkom of mixer, totdat het helemaal gemend is. Voeg nu het water (zonder gist) hier aan toe en kneed dit totdat het gemend is. Daarna kan het gist met de rest van het water erbij. Dit kneed je ongeveer tussen de 10 en 15 minuten, totdat de massa egaal is en minder plakkerig. Maak er een bol van, dan kan het deeg gaan rusten.


Het rijzen van het deeg

Laat het deeg 10 minuten rusten op kamertemperatuur. Hierna zul je merken dat het deeg nog egaler wordt. Smeer het deeg in met een klein beetje olijfolie en dek het af, zo kan het niet uitdrogen. Kneed het deeg weer 10 tot 15 keer met je handen, dit is belangrijk, want dit zorgt voor de lucht in je deeg. Laat het deeg weer 15 minuten rusten. Kneed het weer 10 tot 15 keer en laat het weer rusten. Dit keer 30 minuten. Daarna kneed je het nog 4 tot 5 keer, maak er een mooie bol van en leg het in een bak of kom die het deeg nog de ruimte geeft om te rijzen. Smeer de kom en de bovenkant van de deeg wel in met olijfolie, dit zorgt ervoor dat hij niet blijft plakken en ook niet droog wordt! Dek de kom af en laat dit in de koelkast rijzen voor 15 uur.


Portioneren, opbollen en tweede keer rijzen

Het deeg heeft nu 15 uur gerezen in de koeling en zal iets groter zijn geworden. We gaan de deeg nu portioneren in porties van ongeveer 250/260 gram. Maak dan bollen en leg ze in een pizza bak (of andere bak) die ingesmeerd is met olijfolie. Smeer de deegbollen weer in met een klein beetje olijfolie en dek ze af met plastic folie en een theedoek. Laat ze 6 uur op kamertemperatuur rijzen.


Pizza vormen maken

Zet een rond bord klaar dat groot genoeg is om je pizza vorm op de maken, het liefst een met een lichte verhoging naar de buitenkant. Bestuif het bord met bloem en leg je bol erop. Begin het langzaam van binnenuit naar buiten te duwen zodat je een mooie ronde pizza krijgt. Lukt je dit niet? Dan kun je altijd een deegroller gebruiken, maar dit komt niet tegoeden van het rijsproces in je pizza, dus houd daar rekening mee.

Bestuif de pizzaschep ook met bloem en leg de pizza erop. Je pizza is nu klaar om belegd te worden! Leg er niet te veel garnituren op, dan wordt je pizza te zwaar en bestaat de kans dat het deeg blijft plakken aan je pizzaschep.


Napolitaanse pizza

Italiaans pizzadeeg

Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Rusttijd 21 uur
Totale tijd 23 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 6 pizzabollen

Equipment

  • Weegschaal
  • Kom of deegmixer

Ingrediënten
  

  • 966 gram bloem (semola ''00'')
  • 650 gram lauw water
  • 24 gram zout
  • 3 gram verse gist gebruik 1/3 als je droge gist gebruikt