Mocht je heel erg van burgers houden maar dit niet kunnen eten omdat je vegetariër bent, is dit een perfect alternatief! Met de hartig gebakken knolselderij, verrijkt met de smaak van paddestoelen duxelles en afgemaakt met een romige truffel yoghurt, is deze burger een waar genot voor vegetariërs.

De knolselderij, een ondergewaardeerde groente, speelt hier de hoofdrol en bewijst dat het een goede vleesvervanger kan zijn. Door de knolselderij te bakken, krijgt de burger een heerlijk knapperige buitenkant met een zachte en sappige binnenkant. Dit zorgt ervoor dat de knolselderij een vleesachtige structuur krijgt.

De paddestoelen duxelles, een klassiek Frans gerecht gemaakt van fijngehakte paddestoelen, sjalotjes, knoflook en peterselie, voegen een diepe umami-smaak toe aan de burger. De rijke en aardse smaken van de paddestoelen vullen perfect de subtiele zoetheid van de knolselderij aan, terwijl ze tegelijkertijd een heerlijke textuur bieden die elke hap interessant maakt.

De romige yoghurt, gemengd met een vleugje truffelolie en tapenade, voegt een luxe en verfijnde smaak toe die perfect past bij de smaken van de knolselderij en de paddestoelen. Deze truffel yoghurt zorgt voor een heerlijk contrast met de hartige smaken van de burger.

Voor zowel de vegetariër als culinaire avonturier is deze knolselderij burger met paddestoelen duxelles en truffel yoghurt geschikt, en ik weet zeker dat deze een blijvende indruk zal achterlaten. Met zijn eenvoudige ingrediënten en verrassende smaakcombinaties is deze burger een must-try voor iedereen die van lekker eten houdt!


Knolselderij burger

Knolselderij burger met paddestoelen duxelles en truffel yoghurt

Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Equipment

  • Bakpan voor de paddestoelen duxelles
  • Bakpan voor de knofselderij in te bakken
  • Bakpan om je brioche buns in te toasten
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Mengkommetje voor de yoghurt saus

Ingrediënten
  

  • 1 knolselderij gesneden en dikke plakken van 3/4 cm(uit het middelste deel krijg je de mooiste plakken)
  • 2 brioche bun broodjes Open gesneden en getoast
  • 4 mooie blaadjes kropsla kropsla
  • scheutje zonnebloemolie om de knolselderij in te bakken
  • 100 gram roomboter om de knolselderij in te bakken
  • 3 teentjes knoflook om mee te bakken met de knolselderij
  • 2/3 takjes rozemarijn om mee te bakken met de knolselderij

Voor de paddestoelen duxelles

  • kastanje champignons in hele fijne blokjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook heel fijn gesneden of geperst
  • 1 sjalotje fijn gesnipperd
  • scheutje zonnebloemolie om in te bakken
  • 4/5 takjes krulpeterselie fijn gehakt zonder de takjes

Truffel yoghurt

  • 3 eetlepels griekse yoghurt
  • 1 eetlepel truffel tapenade
  • 2 theelepels truffelolie
  • peper en zout

Instructies
 

Truffel yoghurt

  • Meng alle ingrediënten samen tot een geheel.

Paddestoelen duxelles

  • Snijd alle ingrediënten zoals omschreven staat in de ingrediënten lijst.
  • Bak de fijn gesneden champignons op hoog vuur aan in zonnebloemolie. Doe dit tot dat het vocht overtollige vocht in de pan verdwenen is en de paddestoelen bruin beginnen te worden.
  • Voeg dan de sjalot en knolsederij toe, zet het vuur iets lager en bak dit nog 1 minuut mee.
  • Zet het vuur uit en voeg de peterselie toe, breng het op smaak met peper en zout en meng het tot een geheel.

Bakken van de knolselderij burger

  • Zet een bakpan op gemiddeld/hoog vuur en doe er een klein scheutje zonnebloem olie in.
  • Leg de knolselderij in en bak ze kort aan beide kanten.
  • Zet het vuur wat lager, en voeg de boter, rozemarijn en knoflook toe. (let op, als de pan te warm is verbrand de boter!)
  • Arroseer de knolselderij met de boter (Dit betekend dat je met een lepel wat van de warme goud kleurige boter over de knolselderij schenkt, zo krijgt de knolselderij een mooie kleur en de smaken van de rozemarijn en knoflook)
  • Breng de knolselderij ondertussen om smaak met peper en zout.
  • Bak de knolselderij tot dat je er makkelijk door heen prikt met een satéprikker en mooie goudbruine kleur heeft.
  • Toast de binnenkant van de briochebuns.

Bouwen van de burger

  • Smeer op de onderkant van het broodje de warme duxelles.
  • Leg daar boven op 2 blaadjes kropsla en dan daar weer de knolburger boven op.
  • Smeer een goede eetlepel truffel yoghurt over de burger.
  • Mocht je nog wat gehakte peterselie over hebben kun je deze over de burger strooien.
  • Dan kan het dekseltje van de brioche bun erop en kun je gaan genieten van deze vegetarische burger!

Laat het smaken!