Pasta aglio e olio: de kunst van een van de simpelste perfecties van de Italiaanse keuken
De Italiaanse keuken heeft de wereld veroverd met haar elegante eenvoud, en één gerecht dat deze filosofie perfect belichaamt, is “Aglio e Olio,” ofwel knoflook en olie. Dit gerecht is als een muzikaal meesterwerk dat uit slechts enkele noten bestaat, maar een symfonie van smaken produceert.
Binnen 15 minuten op tafel
Deze pasta is niet alleen ontzettend lekker, doordat hij zo simpel te maken is, staat dit gerecht binnen ‘‘no time’’ op tafel. Daardoor is deze pasta makkelijk te bereiden na een harde dag werken, waar weinig tijd is voor uitgebreide gerechten, of bijvoorbeeld voor een lekkere snelle lunch! Binnen 15 minuten kun je genieten van een heerlijke pasta die zowel voldoening geeft als smaakt alsof het rechtstreeks uit een Italiaans restaurant komt. Het is een favoriet geworden voor velen vanwege de perfecte balans tussen smaak en gemak.
Kortom, je kunt experimenteren met verschillende pastavarianten, maar spaghetti is de klassieke keuze voor pasta aglio e olio.
Mocht je twijfelen ook de verschillen tussen verse of gedroogde pasta? Kijk dan eens naar dit artikel.
Pasta aglio e olio
Equipment
- Koksmes
- Bakpan
- Pan voor de pasta in te koken
- Vergiet
Ingrediënten
- 200 gram droge spaghetti
- 4 teentjes knoflook in fijne plakjes gesneden
- 1 verse rode peper in fijne plakjes gesneden
- 3 takjes verse platte peterselie fijn gesneden
- 100 gram cherry tomaatjes gehalveerd
- 40 milliliter goede olijfolie extra vergine
- peper en zout
- Parmezaanse kaas gerasp optioneel
Instructies
- Snijd alle ingrediënten zoals hierboven omschreven .
- Kook de pasta in (goed) gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking tot deze al dente is. Giet af, maar bewaar wat van het kookwater.
- Terwijl de pasta kookt, verhit je olijfolie in een ruime bakpan op laag vuur. Voeg de fijngesneden knoflook en rode peper toe.
- Bak de knoflook langzaam tot het goudbruin en aromatisch is. Pas op dat je de knoflook niet verbrandt, want dit kan een bittere smaak geven. Merk je dat het te snel gaat dan voeg je de cherry tomaten al toe!
- Voeg de cherry tomaten en de peterselie toe aan de massa, samen met het een paar lepels van het kookvocht. Dit zorgt dalijk voor dat je pastasaus zal emulgeren.
- Voeg de gekookte pasta toe aan de pan met knoflookolie en meng goed. Voeg indien nodig een beetje van het bewaarde kookwater toe.
- Breng de pasta op smaak met zout en zwarte peper
- Serveer de pasta onmiddellijk, eventueel met een scheutje extra olijfolie, extra zeezout en geraspte Parmezaanse kaas.