Bloemkool steak met nam prik, oven aardappels en cashew

Ervaar een heerlijke vegetarische maaltijd met bloemkool steak en pittige Nam Prik saus (Thaise pittige saus). De stevige bloemkoolsteak wordt vergezeld door de smaakvolle Nam Prik. Geserveerd met knapperige ovenaardappels, biedt deze combinatie een verrassend genot voor de smaak, zeker voor vegetariërs!


Bloemkool gebruiken als vleesvervanger

Bloemkoolsteak is een creatieve en populaire vegetarische bereiding waarbij dikke plakken bloemkool worden gesneden en op een manier bereid die lijkt op de bereiding van een traditionele vleessteak. Deze culinaire trend heeft de aandacht getrokken van mensen die op zoek zijn naar smakelijke en voedzame vegetarische opties.

Gebakken bloemkoolsteak

Om bloemkoolsteak te maken, wordt een hele bloemkool in dikke plakken gesneden, waardoor de vorm en dikte van een steak ontstaat. Deze plakken worden vervolgens gekruid en bereid door ze te grillen, te roosteren of te bakken. Hierdoor ontwikkelt de bloemkool een stevige textuur en ontstaat er vaak een knapperig buitenlaagje, waardoor het gerecht een vleesachtige consistentie en smaak krijgt.

https://www.youtube.com/shorts/rEE2xczcd7g

Bloemkool steak in gietijzeren pan

Bloemkool steak met nam prik (Thaise sambal)

met kriel aardappel en cashew
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Thais
Porties 1 persoon

Equipment

  • Gietijzeren bakpan of overschaal voor de bloemkool
  • Keukenmachine of cutter om de nam prik in door te draaien (kan ook met een staafmixer)
  • Koksmes
  • Snijplank
  • Oven met hete lucht functie en grill stand

Ingrediënten
  

Voor de bloemkoolsteak en garnituren

  • 2 plakken bloemkool 5 cm dik gesneden met de kern er nog aan, zodat hij aan elkaar blijft
  • 2 theelepels paprika poeder
  • 4 tenen knoflook gekeusd
  • 4 schijfjes limoen
  • 6 hele cherry tomaten gehalveerd
  • 8 hele krieltjes gehalveerd
  • 30 gram cashewnoten grof gehakt
  • 16 blaadjes koriander vers
  • 10 eetlepels olijfolie voor mee te bakken
  • peper en zout

Voor de nam prik (Thaise sambal)

  • 1 teentje knoflook grof gesneden
  • 20 gram gember geschild en grof gesneden
  • 1 eetlepel soyasaus
  • 60 gram cherry tomaat
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 theelepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel chili vlokken
  • 1 eetlepel tamarinde pasta uit pot
  • 1 eetlepel limoensap

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 250 graden celsius met hete lucht en grill stand aan.

Voor de nam prik (Thaise sambal)

  • Snijd de ingrediënten zoals omschreven staat in de ingrediënten lijst.
  • Cutter de knoflook en de gember fijn in de keukenmachine.
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe en cutter dit samen, maar niet volledig glad.

Voor de bloemkoolsteak en garnituren

  • Snijd en pluk de ingrediënten zoals omschreven staat in de ingrediënten lijst.
  • Leg de gesneden bloemkool stukken in de gietijzeren pan of ovenschaal.
  • Voeg de gekneusde knoflook, gesneden limoen, cherry tomaat en kriel aardappel toe. Leg deze rondom de bloemkool.
  • Besprenkel de bloemkool met de olijfolie, paprika poeder, peper en zout.
  • Gaar de bloemkool steak ongeveer 14 minuten in de oven, of tot dat hij beetgaar en mooi bruin is.

Dresseren van het gerecht

  • Pak een mooi plat bord.
  • Leg de bloemkool in het midden en leg de krielen en tomaatjes er speels op en om heen.
  • Schenk de nam prik saus er over en daarna de nootjes en de blaadjes met koriander.

Eet smakelijk!