Gnocco fritto, een heerlijk gerecht uit de Italiaanse keuken, fantastisch voor liefhebbers van hartige snacks. Deze gefrituurde deegkussentjes zijn zacht van binnen en knapperig van buiten, en ze zijn een perfecte aanvulling op verschillende maaltijden of gewoon als een smakelijke snack op zichzelf. Laten we eens kijken naar wat gnocco fritto precies is, waar het vandaan komt, wat je er allemaal mee kunt doen en laten we het uiteraard gaan maken!


Wat is gnocco Fritto?

Gnocco fritto, wat letterlijk “gefrituurde knoedel” betekent in het Italiaans, is een traditioneel gerecht dat vooral populair is in de regio Emilia-Romagna in Italië. Het bestaat uit kleine stukjes gefrituurd deeg, dat heerlijk luchtig en zacht is van binnen, maar knapperig en goudbruin van buiten.

Gnocco fritto dough

Waar komt gnocco fritto vandaan?

De oorsprong gaat terug tot in de Italiaanse middeleeuwen, waar het werd beschouwd als een eenvoudig en voedzaam gerecht. Het werd vaak gegeten als alternatief voor brood en was vooral populair onder de boerenbevolking. Tegenwoordig wordt het voornamelijk geassocieerd met de regio Emilia-Romagna, waar het vaak wordt geserveerd als voorgerecht of als onderdeel van een antipasti-schotel.


De Ingrediënten

Gnocco fritto wordt gemaakt van een eenvoudig deeg, bestaande uit slechts enkele basisingrediënten:

  • Semola 00 (fijn gemalen tarwebloem)
  • Olijfolie extra vierge
  • Gist
  • Water
  • Zout

Deze ingrediënten worden gemengd tot een glad deeg, dat vervolgens wordt uitgerold en in kleine vierkantjes of ruiten wordt gesneden voordat ze worden gefrituurd. De combinatie van olijfolie en gist geeft het deeg een lichte en luchtige textuur, terwijl het zout de smaak versterkt.


Wat kun je ermee doen?

Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij Italiaanse vleeswaren, kaas, en andere antipasti. De lichte en luchtige textuur vormt een perfecte tegenhanger voor de rijke smaken van de vleeswaren en kazen. Een lekkere burrata met wat gegrilde groente past ook heerlijk bij dit simpele maar smaakvolle deegkussentje.

Kortom, gnocco fritto is een veelzijdig en smakelijk feestje dat geliefd is om zijn eenvoudige maar heerlijke smaak. Of het nu geserveerd wordt als onderdeel van een maaltijd of als een snack op zichzelf, het is zeker de moeite waard om te maken!


Gnocco Fritto

Gnocco Fritto (gefrituurde deeg kussentjes

Rijstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Italiaans

Equipment

  • Keukenmixer met deeghaak (hoeft niet per se, je kan het deeg ook met de hand kneden)
  • Deegroller of een pasta machine waar je de deeg vellen doorheen kan halen
  • Deegwieltje of een pizza snijder om het deeg te kunnen snijden
  • Frituurpan of pan om de gnocco fritto in te frituren

Ingrediënten
  

  • 500 gram semola ''00'' tarwebloem
  • 200 gram water
  • 7 gram droge gist
  • 12 gram fijn zeezout
  • 65 gram olijfolie extra vierge
  • Lekkere toevoeging naar keuze van Italiaanse hammetjes, parmezaanse kaas, gegrilde groente of burrata boven op je gnocco fritto.

Instructies
 

Rijzen van het papje

  • Meng alle droge gist met 60 gram van het water tot dat de gist geweekt is in het water.
  • Voeg 60 gram van de bloem toe en meng dit samen tot een geheel.
  • Dek dit af en laat dit een uur rijzen.

Afmaken van het deeg

  • Meng de rest van de bloem en water, met de net gerezen massa. Kneed dit kort samen.
  • Voeg het zout en de olijfolie toe. Kneed alles tot een geheel. Dit kan wel een aantal minuten duren.

Deeg uitrollen of in de pasta machine uitrollen.

  • Als je deeg mooi compact is, kun je de deeg uitrollen met de deeg roller of pasta machine.
  • Zorg dat je ongeveer de dikte aanhoud wat is aangegeven op de foto.
    Gnocco fritto dough
  • Snijd de vierkantjes met het deegwieltje in ongeveer 6/8 centimeter grootte vierkantjes. Verwarm ondertussen je friteuse of pan met zonnebloemolie naar 175 graden.

Frituren van de gnocco fritto

  • Frituur de vierkantjes. Als je ze erin leg zul je zien dat ze helemaal gaan opzwellen. Dit is goed! Je kan ze na +/- 45 seconden een keer draaien zodat de andere kant ook nog frituurt. Als ze goud-geel zijn kun je ze eruit halen en gelijk zouten met een beetje zeezout.

Presenteren van de gnocco fritto

  • Serveer je gnocco fritto lekker met een Italiaans hammetje met wat geraspte parmezaanse kaas erover, of wat gegrilde groente met stukjes burrata en basilicum, heerlijk!
    Laat het smaken!